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C63.4:2014 N.1  General Hybrid antennas are deemed to be suitable for 

use in making final compliance radiated 

emission measurements if the antenna 

symmetry is less than +-1 dB in its entire 

frequency range (see condition B, item 2). 

An ISO/IEC 17025-accredited calibration 

laboratory shall perform these measurements 

(see condition B, item 4.iii). An undated 

reference to C63.5 is given, so the 2017 

edition will be applied. 

In this version the given test procedure is 

limited to the frequency range from 30 MHz to 

300 MHz (see chapter 4.4.3. of C63.5:2017). 

Is it faithful to advise our customers to 

measure the antenna symmetry in the 

frequency range from 30 MHz to 300 MHz if 

they use the antenna for compliance 

measurements according to C63.4:2014? 

C63.4:2014, Annex N, clause N.1 b) 2) clearly states that “the 

hybrid antenna shall have measured antenna symmetry of ± 1 dB 

or less at all frequencies from 30 MHz to its highest frequency of 

operation (i.e., to 1 GHz or possibly higher).  While C63.5 may 

have changed the upper frequency range, it does not change the 

text in C63.4:2014, Annex N, clause N.1 b) 2), so the “highest 

frequency of operation” requirement for symmetry remains.  

Therefore, if the symmetry is measured from 30 MHz to 300 

MHz, the antenna can only be used to make measurements in that 

frequency range. 

 

There appears to be a frequency range conflict between 

C63.4:2014 and C63.5:2017.  This should be addressed in the next 

revision of C63.4.  In the meantime, the text in C63.4:2014 

applies, including any stated frequency range(s). 

 

Regarding your question of advice to your customers, if your 

customers will use the antenna for C63.4:2014 testing, they must 

have measured symmetry “to its highest frequency of operation”.   

 

These interpretations offer an informative (not normative) 

interpretation of the contents of C63
®
 standards. 

 


