
Interpretation Request 
 
Clarification regarding the following inconsistencies which have been 
identified within the ANSI C63.19 (2007) standard. 
 
 

I. Separation distance from probe to wireless device reference 
plane. 

 
i. Evidence for 15mm separation distance from center 

of probe sensors to WD reference plane 
1. Figures A.3 & A.4 show distance of 15mm from 

EUT. 
2. Section 4.4 Near-field test procedure states in 

multiple paragraphs that the measurement plane 
is to be located 15mm from the wireless device 
reference plane. 

3. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.3 
shows 15mm from “center point of the probe 
elements”. 

4. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.4 
shows 15mm from “center point of the probe 
elements”. 

 
ii. Evidence for 10mm separation distance from 

nearest point on probe element to WD reference 
plane 

1. Appendix A.2 WD RF emission measurements 
reference and plane, 4th Bullet:  “The 
measurement plane is parallel to, and 10.0mm in 
front of, the reference plane.” 

2. Section 4.2.2 Near-field measurement system, 5th 
paragraph:  “…the required 10mm separation 
distance from the nearest point on the probe 
element(s) to the reference plane for the WD 
under test.” 



 
 

II. Measurement of separation distance from probe to dipole 
 

i. Evidence of “top surface of dipole to nearest point on 
probe element” 

1. Appendix D.5.1.4.1.1 Conditions for validation, 3rd 
Bullet:  “Separation distance from the top surface 
of the dipole to the nearest point on the probe 
element: d=10mm.” 

2. Appendix D.5.1.4.1.2 Conclusion, “Note—the 
separation distance is measured from the top 
surface of the dipole to the nearest point on the 
probe element, and is d=10mm.” 

3. Section 4.3.2.1.4 Procedure using planar dipoles, 
“The near field measurement probe is positioned 
and scanned over the illuminated dipole at a 
distance of 10mm from the nearest point on the 
probe sensor element(s) to the top surface 
(edge) of the etched dipole…” 

 
ii. Evidence of “top surface of dipole to center point of 

probe element” 
1. Section 4.3.2.1 Validation procedures using 

dipoles, 4th bullet:  “The probe-to-dipole 
separation, which is measured from closest 
surface of the dipole to the center point of the 
probe sensor element…” 

2. Section 4.3.2.1.1 Validation procedure, 3rd bullet:  
“The center point of the probe element(s) are 
10mm from the closest surface of the dipole 
elements”. 

3. Section 4.3.2.1.3 Procedure using regular 
dipoles, “The probe is positioned over the 
illuminated dipole at 10mm distance from the 
center point of the probe sensor element to 
the top surface (edge) of the dipole element…”. 

4. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.3 
shows 10mm from “center point of the probe 
elements”. 

5. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.4 
shows 10mm from “center point of the probe 
elements”. 

 
 



 
Response from Subcommittee 8 
 

RESPONSE TO REQUEST FOR INTERPRETATION,  
(Dated 10-March-08) 
Regarding:  ANSI C63.19 (2007) 
 
  
In response to the inconsistencies that were identified within the text and 
appendices of ANSI C63.19 (2007), please refer to the following corrections: 
 
 
ISSUE I:  Separation distance from probe to wireless device reference 
plane. 
 
The correct specification for all text, figures, and appendices should be 
“15mm separation distance from the center of the probe sensors to the 
WD reference plane”, or equivalent wording. 

 
iii. Correctly specified 15mm separation distance from 

center of probe sensors to WD reference plane: 
1. Figures A.3 & A.4 show distance of 15mm from 

EUT. 
2. Section 4.4 Near-field test procedure states in 

multiple paragraphs that the measurement plane 
is to be located 15mm from the wireless device 
reference plane. 

3. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.3 
shows 15mm from “center point of the probe 
elements”. 

4. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.4 
shows 15mm from “center point of the probe 
elements”. 

 
iv. Disregard the following incorrect separation 

distances.  Please follow the intent of the standard 
as described above. 

1. Appendix A.2 WD RF emission measurements 
reference and plane, 4th Bullet:  “The 
measurement plane is parallel to, and 10.0mm in 
front of, the reference plane.” 

2. Section 4.2.2 Near-field measurement system, 5th 
paragraph:  “…the required 10mm separation 
distance from the nearest point on the probe 



element(s) to the reference plane for the WD 
under test.” 

 
 

ISSUE II:  Measurement of separation distance from probe to validation 
dipole 
 
The committee did not intend to change the separation distance 
between the probe and validation dipole in the ANSI C63.19(2007) 
version.  Therefore, the ANSI C63.19(2006) guidance should still be 
applied.  
The correct specification for all text, figures, and appendices should be 
“10mm separation distance from the nearest point on the probe 
sensors to the WD reference plane”, or equivalent wording. 
 
(Table 4.2 Note 2 states:  “[Target] values independently validated for the dipole 
actually used in the measurements should be used, when available”.  This practice 
inherently requires duplication of the same separation distance utilized by the 
independent source.) 

 
 

i. Correctly specified “top surface of dipole to nearest 
point on probe element” 

1. Appendix D.5.1.4.1.1 Conditions for validation, 3rd 
Bullet:  “Separation distance from the top surface 
of the dipole to the nearest point on the probe 
element: d=10mm.” 

2. Appendix D.5.1.4.1.2 Conclusion, “Note—the 
separation distance is measured from the top 
surface of the dipole to the nearest point on the 
probe element, and is d=10mm.” 

3. Section 4.3.2.1.4 Procedure using planar dipoles, 
“The near field measurement probe is positioned 
and scanned over the illuminated dipole at a 
distance of 10mm from the nearest point on the 
probe sensor element(s) to the top surface 
(edge) of the etched dipole…” 

 
ii. Disregard the following incorrect separation 

distances.  Please follow the intent of the standard 
as described above.   

1. Section 4.3.2.1 Validation procedures using 
dipoles, 4th bullet:  “The probe-to-dipole 
separation, which is measured from closest 
surface of the dipole to the center point of the 
probe sensor element…” 

2. Section 4.3.2.1.1 Validation procedure, 3rd bullet:  
“The center point of the probe element(s) are 



10mm from the closest surface of the dipole 
elements”. 

3. Section 4.3.2.1.3 Procedure using regular 
dipoles, “The probe is positioned over the 
illuminated dipole at 10mm distance from the 
center point of the probe sensor element to 
the top surface (edge) of the dipole element…”. 

4. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.3 
shows 10mm from “center point of the probe 
elements”. 

5. Appendix A.2.1 Gauge blocks for setting 
measurement distance to probe, Figure A.4 
shows 10mm from “center point of the probe 
elements”. 

 
 


